zondag 14 mei 2017

"Kookcursus"


Doordat de beklimming van de Mnt Kinabalu niet doorgaat, zoeken wij nog een nuttige dagbesteding in Kota Kinabalu en komen dan deze advertentie van TripAdvisor tegen.

Een kookcursus lijkt mij wel wat en zeker de Aziatische keuken heeft best wat te bieden. Als keukenprins thuis en iemand die graag wat wil bijleren op gebied van de kookkunst moet deze cursus precies op maat gesneden zijn.
We zoeken op internet naar de juiste informatie en of er nog een plaats is. We hebben geluk en kunnen er nog bij voor de ochtendsessie die van 10.00 tot 14.00 wordt gegeven.
Het past precies in ons schema. We worden zelfs keurig bij onze B&B opgehaald en later ook weer terug gebracht staat er in de informatie.
Omdat we een beetje uit het centrum zitten houden we er rekening mee dat we vroeg worden op gehaald. Hoe laat weten we niet want dat staat er niet bij in de info. De locatie is 12 km van het centrum dus houden we rekening met een transfer van een klein uurtje. Negen uur lijkt ons goed.
Net als we ons ontbijtje naar binnen hebben gewerkt staat ons transport al voor de neus. Een kleine 20 minuten te vroeg.
We maken een verontschuldiging naar de chauffeur dat we nog tanden willen poetsen en een klein toilet bezoekje kan ook geen kwaad. “No problem sir” horen we. We gooien ons vijf minuten later in de mêlee van verkeer. Het is giga druk na het vrije weekend van 1 mei.
Stapvoets gaat het richting centrum waar nog zeven mensen moeten worden opgehaald.
Dik een halfuur heeft de chauffeur nodig om het centrum te bereiken om de mensen op te pikken. Er zijn nogal wat kinderen bij waarbij ik denk: Hebben die ook wat aan een kookcursus? Dat zou kunnen natuurlijk maar het lijkt mij niet gewoon. Misschien was er geen plaats bij de kinderopvang?


Om even voor 10 uur arriveren we via een slingerweggetje bij onze kooklocatie.
Daar staan nog wel vijf busjes met mensen die waarschijnlijk ook komen koken.
Een kookgroepje van vijftig man is natuurlijk niet niks. Ik wordt ontvangen door iemand bij de receptie die roept: “Ik ken u!” Verbaasd kijk ik haar aan en vraag waarvan dan?
Ze had mij gezien in het centrum van KK bij een grote Mall, zwaaiend met mijn credit card (grapje).
Ik begin toch wel een beetje argwaan te krijgen of ik hier vandaag wel afzwaai met een “diploma Aziatische kookkunst”. Na de uitleg van een enthousiaste medewerker is ons heel snel duidelijk dat wij zelf geen pan zullen beroeren vandaag, maar dat ons zal worden uitgelegd op wat voor manier allerlei vroegere bevolkingsgroepen van Borneo kookten en leefden. We zijn terecht gekomen in een Cultural Village met 5 Longhouses, waar ons het leven en het koken in vroegere tijden zal worden uitgelegd.


Ook het proeven van gerechten uit die tijd hoort erbij. Na de rondgang staat er ook nog een soort galgenmaal te wachten.
Het is niet helemaal wat we voor ogen hadden. We zijn door de advertentie op een verkeerd been gezet.
Maar het gaat er toch op lijken dat dit best een leuke rondgang door de Cultural Village gaat worden.
We worden in groepen in gedeeld van ongeveer 10 mensen en gaan op tour langs de Longhouses. Bij ieder Long house staat een lieftallig meisje in de outfit van de bevolkingsgroep die in dat huis leefde. We krijgen inderdaad de manier te zien hoe er gebakken en gekookt werd en mogen we proeven. 
Zo heeft ieder huis zijn specialiteit.
Ook de rituelen en gebruiken komen aan de orde. Zo word ik bij longhouses 5 tot leider van de groep gekozen en moet via een soort eed verklaren dat ik niet op oorlogspad ben maar een vriendenbezoek komt afleggen. We genieten toch van de historische gebruiken en gewoonten en krijgen een goede indruk hoe het er in Borneo aan toe ging.


We sluiten af met een buffet waar we ons te goed doen aan een heerlijk maal.
Na de maaltijd staat het busje klaar om ons weer terug te brengen.
In de B&B gaan we eerst aan de slag met het herpakken van de rugzakken. Morgen wacht ons vlucht nr 7 van onze rondreis in Borneo. We moeten vroeg vertrekken, om 5 uur gaat de wekker, vandaar dat we alles al zo goed mogelijk op orde brengen.
Daarna gaan we naar een winkelcentrum in de buurt waar een flink aantal restaurants zijn. We lopen een rondje en ons oog valt op de Chinees vanavond. Na de maaltijd nog een douche en dan tussen de lakens. Om 5.30 uur breng ik de rugzakken naar beneden en er is al flink leven in de brouwerij. De mevrouw van de B&B brengt ons zelf naar het vliegveld voor de vlucht naar Kuching.
De hele familie gaat mee, want nadat ze ons heeft afgezet brengt ze gelijk de dochter naar school, die al om 7.00 uur begint. De dochter is intern op school en komt alleen voor het weekend naar huis.
Alles loopt perfect en we nemen hartelijk afscheid van de familie en gaan inchecken.
Het ontbijt wordt deze ochtend verzorgd door de firma Mac Donalds: pancakes en koffie.Selamat pagi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten