vrijdag 28 april 2017

Gunung Mulu National Park dag 2Gunung Mulu National Park dag 2

Na eerst een rode kaart te hebben uitgereikt aan een dikke salamander die onze slaapkamer had ingepikt konden we naar bed. Maar de rust is van korte duur.
Zelden in mijn leven heb ik het zo hard horen regenen als hier. Onafgebroken vallen er geweldige stortbuien. We knijpen hem een beetje omdat we gisteren hoorden dat er een paar dagen terug ook al twee vluchten zijn gecanceld van wege de vele regen. De start- en landingsbaan is erg kort en bij erg nat weer kan er geen vliegtuigje landen. En ook de trip door de jungle komt in het gedrang vanwege het water in de rivier dat maar zo met een meter stijgt en de stroming in het kwadraat laat toenemen. Gelukkig wordt het tegen de ochtend toch nog droog en kunnen we, nadat we afscheid hebben genomen van Brenda en James, naar het National Park om te informeren of de tocht naar Clearwaterval kan door gaan. Diana brengt ons weer naar de hoofdingang en we spreken met haar af dat ze ons om 13.00 uur weer oppikt voor de airport.
De trip naar Claerwaterval kan door gaan, alhoewel een beetje aangepast.De eerste stop is bij een klein dorpje in de jungle waar een markt is. Volgens de gids is het nu een floodmarket vanwege de heftige regenval in plaats van een wandelmarkt. Ze gaan in ieder geval kijken of het mogelijk is om aan land te gaan en de plaatselijke middenstand te voorzien van extra valuta.

Het is geweldig om zo laag boven het water te genieten van de jungle met zijn ongekende natuurschoon.
Ook dit maal hebben we geluk. We kunnen ook nog even aan land en daarna gaat het verder naar een volgende stop: de Wind Cave. Het druipt overal van het nat zowel binnen als buiten de grot. De gids heeft ook niet gezegd dat het binnen droog zou zijn en er zijn zelf stukken bij waar je je onder een douche waant. De Limestone waar de grot mee opgebouwd is blijkt verre van water bestendig. We genieten weer van al het moois en vooral de koningskamer van de grot maakt veel indruk. Op naar de volgende stop. Daar zouden de liefhebbers kunnen zwemmen in kristalhelder water maar door de enorme regenval van vannacht en het stijgen van de waterspiegel is de kleur van het water veranderd van glashelder naar drabbig groen en de stroming is zo hard dat op aanraden van de gids je beter niet kan gaan ronddobberen.

Trouwens niemand maakt aanstalten. Nu op naar de Clearwater Cave en dat is wel weer een dingetje voor onze twee Engelse vriendinnen die ook weer van de partij zijn. Ze staan niet te juichen bij het aanhoren van het aantal treden dat er beklommen moet worden. Ze zijn de vermoeidheid van gisteren nog niet helemaal kwijt. Maar als de gids aangeeft dat er een “herengrot” is klaren de gezichten weer op en gaan ze voor de eerste 200 treden. Happend naar zuurstof komen ze boven en hijgen naar de gids dat ze vandaag ook nog hun rugzakken moeten inpakken, de haartjes wassen en een schone blouse aantrekken om dan te verkassen naar Sabah. Het blijkt dat na de eerste trap er nog een paar van deze lengte voor ons liggen te wachten. Ook wij voelen de bovenbenen af en toe maar we geven geen krimp. Na een klein uurtje en een bezoek aan de heren en de dames Caves staan we boven aan de trap op een klein plateau uit te blazen. Iedereen fotografeert iedereen en dan dalen we af naar de rivier. En omdat we een klein half uurtje hebben overgehouden is het voorstel van de Engelse dames aan de gids, om terug te gaan naar het begin omdat er toch geen frisse duik inzit in de rivier en zij de tijd nodig hebben om in te pakken en hun vlucht te halen. Wij zijn ook akkoord omdat we dan nog een kleinigheid kunnen eten. 
Om 13.00 uur staat Diana klaar en brengt ons naar de airport om drie kwartier later te vertrekken naar Miri. Het is een geweldige belevenis om dit in zo’n vrij korte tijd mee te maken. We laden snel de telefoon nog even op. Omdat we alleen van 18.00 uur tot 24.00 uur stroom hadden, daarna ging de aggregaat uit, waren al onze electra spulletjes aan het eind van hun latijn. Machtig om mee te maken en een aanrader voor elke natuurfreak !!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten