dinsdag 16 mei 2017

Kuala Lumpur 04/05Kuala Lumpur

Ook vandaag gaat het weer op rolletjes. De vluchten die we tot nog toe met Air Azië gedaan hebben zijn allemaal precies op tijd en worden zeer efficiënt uitgevoerd.
In één uur en 50 minuten staan we weer aan de grond in Kuala Lumpur.
We hebben afgesproken met de mijnheer van de B&B dat hij onze rugzakken komt halen zodat we daar niet mee in de stad hoeven te sjouwen. Hij wilde dat zelf want ze op de luchthaven in een store geven was volgens hem veel te duur. We sturen hem een SMS en een kwartier later staan we bij pilaar nr. 6 en daar worden de spullen opgepikt. Wat een service! Ook vanavond zal hij ons weer ophalen als we terug komen uit de stad.
We gaan op zoek naar de trein die ons naar het hartje van Kuala Lumpur brengt.
Het is een enorm grote stad met bijna 2 miljoen inwoners en wel 244 vierkante kilometer groot. De sneltrein doet er 28 minuten over en de bus anderhalf uur dus de keuze is snel gemaakt.
De prijs is best fiks: € 40 voor een retour dat is voor de doorsnee inwoner bijna niet te betalen.

Op Central station stappen we uit en gaan proberen de stad te voet te doen. Naar de Petronas Towers is het ongeveer 6 km. Lopen. Gewapend met google maps gaan we op pad.
We lopen eerst langs Brickfields, de Indiase wijk en dan na een half uur de langs de Chinese markt waar het wemelt van goed bedoelde spullen en lekker eten.
Het is een zaligheid om zo van de ene markt over te lopen naar de ander. Vervolgens lopen we over Central Market en ook hier nog een deel van de Indiase markt. Je komt er niet uitgekeken.


We eten in hartje Kuala Lumpur en vervolgen onze wandeling door de stad. Het is immens groot allemaal. We lopen in de richting van de beroemde Petronas building, het trademark van Kuala Lumpur, maar voor we er zijn worden we verrast door een enorme stortbui. Het gaat zo hard dat we echt even moeten schuilen voor deze tropische jongen.
Na een half uur is het weer droog en gaan we verder. Als we aankomen bij het enorme gebouw is de lucht alweer een beetje opgeklaard. De drukte geeft aan dat het echt een bezienswaardigheid is. Mensen maken foto’s in allerlei poses voor en onder het gebouw.In een van de torens is ook een enorm winkelcentrum en ook hier weer van Armani tot Yves Saint Laurent.


Het verschil met Borneo is wel dat hier alles met Visa of andere cards betaald kan worden en niet cash maar wij houden de card op zak. We lopen via het winkelcentrum naar de andere kant van het gebouw. Misschien kunnen we hier betere foto’s maken van de torens.
We gaan nog even het park in en daarna naar de metro richting Central station en dan met de sneltrein richting airport. Hier eten we wat en sturen een sms naar onze B&B dat we opgehaald kunnen worden. 10 minuten later staat onze privé taxi voor, een beetje decadent is het wel. De mevrouw komt nog even afrekenen en als we twee ringgit fooi geven dan krijg ze een blos op de wangen en zegt wel drie keer dat dit echt niet hoeft. Ook voor de 4 ritten van en naar het vliegveld willen ze geen cent aannemen; over service gesproken! Nog een snelle douche en dan tussen lakens, morgen weer een dag.
In de keuken staan allerlei cakejes en brood voor een ontbijt plus thee en koffie. Neem en eet net zoveel je maar wilt is het advies van de host. Om negen uur gaan we terug naar het vliegveld en nemen hartelijk afscheid van deze lieve mensen. We brengen de rugzakken in een store, hier huur je een kluis voor de bagage voor 3, 6 of 12 uur.

We nemen de trein weer naar het centrum en van hier de metro naar Batu Cave.
Deze bezienswaardigheid is de moeite waard als je nog wat uurtjes over hebt. Ongeveer 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, in het district Gombak, vind je de Batu Caves. De naam komt voort uit de rivier Sungai Batu die langs de heuvel loopt. De kalkstenen Hindoetempels liggen in een grot, die zo’n 400 meter lang en 100 meter hoog is. 

Via een enorme trap van 272 treden kom je bij de ingang van de grot. Het interieur van de grot ziet er schitterend uit, vooral de zonnestralen die door de opening aan de bovenzijde naar binnen schijnen. Vanaf de ingang van de grot kun je ook de stad Kuala Lumpur mooi in de verte zien liggen en het barst hier werkelijk van de Makaken aapjes.

Deze apen zijn enorm verwend door alle toeristen en zijn hierdoor agressief geworden naar de bezoekers. Binnen een handomdraai stelen ze je tas, camera of voedsel, dus wees altijd alert. Binnen in de grot zijn allerlei verschillende tempeltjes waar de rituelen plaats vinden. Ook vindt er eens per jaar een festival plaats, het Thaipusamfestival, met anderhalf miljoen bezoekers.De aapjes zijn wel echt hinderlijk. Voor onze ogen worden de mensen ontdaan van hun halsdoek of hun fles drinken. Ook het stelen van spelden uit het haar van vrouwen is een geliefde bezigheid.
Na een paar uur hebben we het gezien en gaan terug naar Central station om wat te eten en daarna nog even een toertje te voet door de wijk Brickfields, ook wel Little India genoemd.


Eten en drinken is ook hier een van de grootste bezigheden maar ook je hand kan gelezen worden. Ook kleding aanschaffen is hier een geliefde bezigheid. We genieten van de geur van heerlijke kruiden die door de hele wijk hangt. Het is een prachtige afsluiting van de stad Kuala Lumpur.
We lopen weer terug naar het Central station en pakken de trein naar het vliegveld.
Bij de bagage store halen we onze spullen weer op. Er is hier ook gelegenheid je een beetje op te frissen en wat schone kleren aan te doen. Van hieruit gaan we naar terminal 1 vanwaar de internationale vliegtuigen vertrekken. Het inchecken gaat een beetje chaotisch. We staan keurig in de rij te wachten tot een van de grondstewardessen het nodig vindt de afzetting van de rijen te corrigeren en dan staan we in een keer achteraan! Niet leuk, maar toch maar weer geduldig wachten. We zien dat allerlei trucjes worden bedacht om maar voor te dringen.
Voor ons staat een Aziatische jongen die er plotseling na wat gesmoes ineens vier vrienden bij heeft en zegt dat ze als groep reizen, maar bij de incheck zijn ze plotseling weer solo.
Een beetje laf maar goed, zo gaat dat, maar niet al teveel aan storen. We gaan snel nog wat eten en dan is het tijd om naar de gate te gaan en kunnen we beginnen aan vlucht nr. 9 van deze rondreis.
Bij de gate is er een drukte van belang. De stewardessen en piloten staan ook te wachten tot zij naar het toestel kunnen. Dan is er plotseling overleg en komt er een krakende stem uit een microfoon die omroept dat er een probleem is met een van de deuren en dat de mensen van rij vier tot zeventien zich moeten melden.
Uiteindelijk kunnen zij niet mee omdat anders de veiligheid in gevaar komt. Er worden 83 mensen uitgecheckt. Met ruim anderhalf uur vertraging kunnen we vertrekken om dertien uur en 40 minuten later te landen op Schiphol Airport. Een fantastische rondreis Borneo zit er op.

Kami menikmati perjalanan!!


                                          Renée & Thomas

                                                                 


          
                            

                                                                                 (Foto en Video link hier onder)
                                        
                                                                                 https://youtu.be/G8FDeNXPRRc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten